Binnenkort geen water meer?

Om te voorkomen dat we in 2030 een tekort aan drinkwater hebben, moet snel een pakket aan maatregelen worden genomen. Dat is urgent, want sommige drinkwaterbedrijven hebben nu al te weinig reserves. Dat schrijft het RIVM in een nieuw rapport dat eerdere berichten bevestigt.

Water moet langer worden vastgehouden en er moeten grotere watervoorraden worden aangelegd, bijvoorbeeld door meer water in de duinen of bekkens op te slaan. Ook moeten alternatieve waterbronnen worden ontwikkeld, zoals de winning van drinkwater uit brak of zout water en uit rioolwater.

Drinkwaterbedrijven die vrijwel direct meer capaciteit nodig hebben zijn Waterbedrijf Groningen, Vitens (in Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland) en Dunea in het westelijke deel van Zuid-Holland.

“niet gegarandeerd water voorziening”
Zo schrijft de NOS

Letter geen water hebben zal natuurlijk een norm probleem zijn.

Daardoor is niet gegarandeerd dat in alle provincies de beoogde nieuwe woningen tijdig van drinkwater zullen kunnen worden voorzien”, stelt Vewin.

Logisch gevolg van sluiten van bronnen

Het oppervlaktewater in Nederland is van steeds lagere kwaliteit. Daardoor wordt het steeds moeilijker om het water goed genoeg te filteren. Hierdoor worden bronnen gesloten en maken drinkwaterbedrijven zich grote zorgen. Tros Radar heeft onlangs nog een uitzending gewijd aan dit steeds groter wordende probleem.

Ook andere typen watertoevoer staan al jaren onder druk zoals in de watervervuiling bij de Maas in Maastricht en de watervervuilingen in Rotterdam.

Waterkwaliteit waarschijnlijk naar beneden met oplossingen

Een genoemde oplossing is het heropenen van bronnen. De afgelopen jaren zijn door sterke vervuiling van het water, de reden geweest van sluiting van bronnen. Zoals bij de waterwinning in Zuphen.

De waterwinning in Zutphen stopt in 2016. Daar zitten veel oplosmiddelen in de bodem, door jarenlange industriële activiteiten in het gebied.

Directievoorzitter Declerq van Vitens maakt zich zorgen over de veiligheid van drinkwaterbronnen in Nederland. In een interview met de krant zegt ze dat de Nederlandse bodem haast vogelvrij is, nu bedrijven steeds vaker toestemming krijgen om in de bodem te boren voor onderzoek. Bij die boringen wordt vaak gebruik gemaakt van chemicaliën, die in de bodem en het grondwater terechtkomen.

De bron in Nijmegen gaat volgend jaar al dicht. Ook hier is de bodem verontreinigd door de bedrijven die er ooit stonden.”

(bron: NOS en nu.nl)

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates direct in uw inbox