Binnenkort geen water meer?

Om te voorkomen dat we in 2030 een tekort aan drinkwater hebben, moet snel een pakket aan maatregelen worden genomen. Dat is urgent, want sommige drinkwaterbedrijven hebben nu al te weinig reserves. Dat schrijft het RIVM in een nieuw rapport dat eerdere berichten bevestigt. Water moet langer worden vastgehouden en er moeten grotere watervoorraden worden aangelegd, bijvoorbeeld door meer water in de duinen of bekkens op te slaan. Ook moeten alternatieve waterbronnen worden ontwikkeld, zoals de winning van drinkwater uit brak of zout water en uit rioolwater. Drinkwaterbedrijven die vrijwel direct meer capaciteit nodig hebben zijn Waterbedrijf Groningen, Vitens (in Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland) en Dunea in het westelijke deel …

Een dikke onvoldoende voor waterkwaliteit

De waterkwaliteit in Nederland is de slechtste van alle EU-lidstaten; maar één procent van onze wateren verdient het predicaat ‘goed’. De kans is dan ook klein dat we tijdig voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water. “We zullen in dit waterland zowel boeren, burgers als industrie minder vrijblijvend tegemoet moeten treden.” Zo schrijft de universiteit van Wageningen.  “Grondwater en oppervlaktewater, zoals rivieren, kanalen, beken en meren, bevatten al jaren te veel meststoffen als nitraat en fosfaat en restanten van bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen. Maar ook op andere fronten is het niet best gesteld, denk aan de grote hoeveelheden PFAS en microplastics in Nederlandse wateren. Ook zorgen productie en gebruik van geneesmiddelen en cosmetica …

Steeds meer medicijnresten in drinkwater door vergrijzing

In Nederland slikken wij met z’n allen miljarden medicijnen. Huisartsen en apothekers verstrekken pillen aan 12 miljoen mensen per jaar. Duizenden kilo’s geneesmiddelen stromen ieder jaar met onze ontlasting door het riool rechtstreeks de natuur in. Dat is een bedreiging voor het milieu én voor ons drinkwater. Hoe houden we ons water schoon?

Pesticiden in drinkwater

De laatste tijd komen er steeds meer berichten over de achteruitgang van de spermakwaliteit en de vervrouwelijking van de westerse man. Zo heeft de NOS eind september tijdens het journaal een item besteed aan de effecten van pesticiden in het drinkwater. De belangrijkste oorzaken hiervoor worden door experts aangewezen als de restanten van pesticiden en hormoon verstorende stoffen die nog steeds in het drinkwater blijven zitten. Ook TROS Radar heeft hier een uitzending aan besteed. Eind september kwamen vierhonderd artsen van over heel de wereld samen op een congres in Rotterdam om zich over de vraag waarom het zaad van de westerse, en dus ook Nederlandse, man steeds slechter wordt …

TROS Radar over Pesticiden in Drinkwater

TROS Radar over Pesticiden in Drinkwater TROS Radar heeft onlangs een uitzending besteed aan de steeds meer voorkomende pesticiden in ons drinkwater. Doordat het oppervlaktewater in Nederland steeds verder vervuilt raakt, is het steeds moeilijker om betrouwbaar het water te zuiveren. Omdat een aantal Europese rivieren allemaal uitmonden in Nederland, word Nederland ook wel het afvalputje van Europa genoemd. Industrie uit geheel Europa loost in de rivieren die uiteindelijk in Nederland uitkomen. Vewin, de vereniging van waterbedrijven luidde dit voorjaar de noodklok; er is het nodige mis met de bron van ons drinkwater. In een eigen rapport van de Nederlandse Overheid blijkt heel duidelijk dat de oppervlakte wateren in Nederland …

Victor Schauberger – de ontdekking van levend water

Water Leeft! “Wie de fenomenen die ik ontdekt heb, wil natrekken, zal moeten gaan meten in de natuur. Zelfs dan nog zal hij de essentie echter missen, omdat de subtiele natuurinvloeden alleen waar te nemen zijn met het gevoel. Ze zijn niet te berekenen omdat ze voortdurend transformeren. Ik ben mij ervan bewust dat dit moeilijk te accepteren is voor intellectueel ingestelde mensen, maar als de waterbouwkundigen blijven volhouden dat water een levenloze, door wetenschappelijk formules gedefinieerde substantie is, laat hen dan ook als zijn ziek zijn een wiskundige brengen in plaats van een dokter. Dan zullen hun medemensen zo snel mogelijk verlost zijn van deze dorre zielen!” Victor Schauberger …

De vierde fase van water

Vast, vloeibaar, gasvormig of ? Kan je een wolk in de lucht zien als niets anders dan een verzameling watermoleculen die gasvormig zijn opgestegen en elkaar in de lucht hebben gevonden? Hoe gaat dat in zijn werk en waarom is dit bijzonder? Dr. Pollack heeft een aantal zeer interessante ontdekkingen gedaan die onder meer op bovenstaande vragen antwoorden geven. Water maakt een waterbrug tussen twee glazen water als het onder stroom wordt gezet. Zelfs als de glazen enkele centimeters uit elkaar geschoven worden blijft de brug gehandhaafd Laat een waterdruppel in een glas water vallen en hij stuitert eerst enkele malen op het wateroppervlak alvorens op te gaan in de …

De omgekeerde osmose illusie

Waarom wij geen omgekeerde osmose leveren Toen wij meer dan 10 jaar geleden begonnen met ons bedrijf, waren wij zelf op zoek naar waterbehandeling voor onze eigen woningen. Aanvankelijk waren wij zelf erg gecharmeerd van omgekeerde osmose. Wij wouden dit ook zelf gaan verkopen. Naar mate we meer zijn gaan lezen en enkele testen hebben bijgewoond, zijn we hiervan toch afgestapt. Dit omdat verschillende testen lieten zien dat omgekeerd osmose water nóg slechter was als het oorspronkelijke kraanwater. Wij zijn er niet van overtuigd geraakt dat dit de optimale methode is. Er zijn zowel veel vóór- als tegenstanders van deze techniek. Er zijn experts te vinden die het aanraadden en …

De gevaren van bronwater uit plastic

Water uit de fles of water uit de kraan? Fleswater bevat minder mineralen dan kraanwater. Dat flessenwater slecht is voor het milieu en de portemonnee is al langer bekend, maar nu groeit ook de twijfel over de door velen veronderstelde heilzame werking van mineraalwater. Dat bevat in veel gevallen zelfs minder mineralen dan gewoon kraanwater. Dit blijkt uit een gepubliceerd onderzoek naar 29 merken mineraalwater (zonder koolzuur) in Duitsland. Twee derde bevat ‘weinig tot zeer weinig’ minerale stoffen, aldus de mede door de Duitse overheid gefinancierde Stiftung Warentest, een onafhankelijk testinstituut. Er zit te weinig calcium in om iets te betekenen voor de botten en te weinig magnesium waar de spieren …

Waterbehandeling door UV-bestraling

Bijna alle waterleidingbedrijven in Nederland gebruiken tegenwoordig Uv-licht als hoofddesinfectie methode voor het drinkwater. Waterbedrijf Evides schrijft: “door toepassing van Uv-licht is het mogelijk om te voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die in Nederland zijn gesteld aan drinkwater, zonder de nadelen die alternatieve desinfectiemiddelen met zich meebrengen. Daarnaast is de werking van Uv-licht zeer betrouwbaar én de milieuvriendelijkste manier om water te zuiveren.” Waterbehandeling door UV-bestraling kan vergaande gevolgen hebben Maar is dit wel zo? Wat zijn de niet genoemde of ontkende nadelen? In dit artikel proberen we de antwoorden te vinden. Ultraviolet (afgekort uv, ook wel ultraviolette straling, black light of Uv-licht genoemd) is elektromagnetische straling net buiten het …