De gevaren van bronwater uit plastic

Water uit de fles of water uit de kraan?

Fleswater bevat minder mineralen dan kraanwater. Dat flessenwater slecht is voor het milieu en de portemonnee is al langer bekend, maar nu groeit ook de twijfel over de door velen veronderstelde heilzame werking van mineraalwater. Dat bevat in veel gevallen zelfs minder mineralen dan gewoon kraanwater.

pet-flessen-bronwater-spa-sourcy-evian-vittel-chaudfountain-drinkwater-waterfilter-water-filter-filteren-zuiveren-vitalisatie-vitaliseren-fleswater-flessenwater

Dit blijkt uit een gepubliceerd onderzoek naar 29 merken mineraalwater (zonder koolzuur) in Duitsland. Twee derde bevat ‘weinig tot zeer weinig’ minerale stoffen, aldus de mede door de Duitse overheid gefinancierde Stiftung Warentest, een onafhankelijk testinstituut.

Er zit te weinig calcium in om iets te betekenen voor de botten en te weinig magnesium waar de spieren iets aan hebben. Twee watertjes van supermarkt Lidl bevatten zelfs minder mineralen dan het kraanwater van grote steden als Berlijn, Hamburg of Keulen.

Ernstiger is dat de onderzoekers bij twaalf merken – waaronder Evian – kiemen aantroffen die het strikt genomen voor consumptie door baby’s, ouderen en zieke mensen noodzakelijk maakt het water eerst te koken. Zes waters bevatten acetylaldehyde, een smaak bedervende stof die uit de kunststofwand van de fles in het water terechtkomt.

Zes waters bevatten acetylaldehyde,
een smaak bedervende stof die uit
de kunststofwand van de fles in het water terechtkomt

Stil mineraalwater, dus zonder bubbels, is een trendy drankje. De verkoop in Duitsland stijg al enige jaren met vele procenten en ook in Nederland stijgt de afzet, maar je kunt dus evengoed en goedkoper leidingwater drinken.

De Belgische firma Spa is het daar vanzelfsprekend niet mee eens. ‘Of er veel of weinig mineralen in zitten, doet niet ter zake’, meent Jean-Benoit Schramms, commercieel directeur. ‘Spa is laag gemineraliseerd vanwege het gesteente bij onze bronnen. Het gaat erom dat het mineraalwater een natuurzuiverheid heeft en dus niet met chemische middelen is behandeld. Dat is anders dan leidingwater.’

De gevaren van water in plastic flessen

Zelfs het meest zuivere en gezonde water, of het nu veel of weinig mineralen bevat, kan reageren met plastic als het enige tijd in een plastic fles wordt bewaard. Onder invloed van licht en warmte kan die reactie versterkt worden.

Drie recente Europese studies hebben aangetoond dat
PET-plastics stoffen kunnen bevatten
die het endocrien systeem aantasten

Drie recente Europese studies hebben aangetoond dat PET-plastics stoffen kunnen bevatten die het endocrien systeem aantasten en ook het giftige element antimoon kunnen uitlogen. Het bewijs is nog niet sluitend, maar alles wijst erop dat PET-flessen een verstorende werking hebben op oestrogeen en andere reproductie-hormonen. Deze onderzoeken werden gedaan door de Goethe Universiteit in Frankfurt en de universiteiten van Pisa en Heidelberg. Bij een studie van de Radboud Universiteit in Nijmegen vond men bewijs van substantiële bacteriële besmetting in drinkwater uit PET-flessen.chemicalien-bpa-plastic-plasticsoep-pet-flessen-bronwater-spa-sourcy-evian-vittel-chaudfountain-drinkwater-waterfilter-water-filter-filteren-zuiveren-vitalisatie-vitaliseren-fleswater-flessenwater

Als conclusie van het onderzoek door de Goethe Universiteit werd gesteld: “Onze bevindingen leveren onomstotelijk bewijs voor een brede vervuiling van mineraalwater met xeno-oestrogenen” en “consumptie van commercieel gebotteld mineraalwater kan daarom bijdragen tot een blootstelling op grote schaal aan mensen van endocrien ontwrichtende stoffen”. De onderzoeker zelf verklaarde na zijn onderzoek: “al deze experimenten gedaan hebbende ben ik kraanwater gaan drinken, er mag dan van alles inzitten, er zitten tenminste geen oestrogene stoffen in.”

BPA: Bisfenol A –> Gif in je soepblik

Tros Radar heeft onlangs een duidelijke reportage gemaakt over BPA, oftewel Bisfenol A. 

“BPA is een stof die gebruikt wordt om diverse soorten plastic te maken. Dit plastic vind je ook terug in verpakkingsmaterialen waar voeding in zit. Daarnaast zit het in materialen bij tandartsen, in schoonheidsproducten, papier, ooglenzen, kassabonnen, veiligheidshelmen enz. Kortom, het is een stof die heel veel gebruikt wordt.

De voornaamste bron van BPA is epoxyhars. Dat is de beschermende plastic laag aan de binnenkant van doppen en blikken. BPA kan ook worden verwerkt in polycarbonaat. Dit is hard plastic, waar bijvoorbeeld bekers een broodtrommels van gemaakt worden. De stof zit ook in thermisch papier, zoals kassabonnetjes. Als je een bon langer dan 5 seconden vast houdt, komt BPA via je huid binnen.

Op deze manier komen we op diverse manieren in aanraking met BPA. Volgens toxicoloog Martin van den Berg is dat niet geheel zonder risico. “Bisfenol A lijkt op een vrouwelijke hormoon. Het reageert op allerlei plekken in je lichaam; in de ontwikkeling, gedrag en voorplanting. Als er voldoende BPA in je lichaam circuleert, zal het een interactie aangaan met die plekken in je lichaam, waar ook het vrouwelijk hormoon op reageert. Het verstoort daarmee allerlei groei en ontwikkelingsprocessen.”

Bisfenol A is dus een hormoonverstoorder. Het werd 80 jaar geleden gebruikt om de groei van vee te bevorderen. Al snel werd BPA ook in plastic verwerkt en inmiddels is het één van de meest geproduceerde chemicaliën ter wereld. Van den Berg: “Er zijn enkele honderden studies gedaan naar BPA en veel studies wijzen uit dat er een mogelijk risico bestaat voor deze stof. Vaak staat ter discussie of blootstelling aan deze stof voor de mens wel hoog genoeg is om schade aan te richten. Het is namelijk de dosering, de concentratie die je binnen krijgt, die uiteindelijk de giftige werking veroorzaakt.”

De uitzending van Tros Radar over Bisfenol A is hier te zien 

afval-bpa-plastic-plasticsoep-pet-flessen-bronwater-spa-sourcy-evian-vittel-chaudfountain-drinkwater-waterfilter-water-filter-filteren-zuiveren-vitalisatie-vitaliseren-fleswater-flessenwaterDe Effecten op het Milieu van Plastic PET-flessen

Er is niet alleen sprake van negatieve milieueffecten van PET-flessen vanwege het feit dat het wegwerpartikelen betreft, maar ook treden zij op bij de fabricage. De levenscyclus van een plastic PET-fles is van begin tot eind schadelijk.

Plastic levert een enorme hoeveelheid afval op. 

Enkele feiten:

  1. Er worden in Europa elke dag 30 miljoen plastic waterflessen gebruikt, wereldwijd dagelijks meer dan 100 miljoen. Dat is meer dan 20.0000 flessen per minuut, alleen al in Europa.
  2. Voor de productie van 1 plastic fles is 3 tot 5 keer zoveel water nodig dan er uiteindelijk in 1 fles gaat.
  3. Ongeveer 50% van de flessen in Europa worden niet gerecycled, dus die eindigen op vuilnishopen, in vuilverbrandingsovens, of als zwerfvuil uiteindelijk in de oceanen.
  4. Het kan duizend jaar duren voor een PET-fles is afgebroken.
  5. Men heeft berekend dat de benodigde energie voor de productie van gebotteld water 1000 maal meer is dan voor de productie en levering van kraanwater. Zie ook: Bottled and Sold door Peter Gleick.
  6. Bij de productie van PET-flessen komen kankerverwekkende stoffen vrij zoals ethylbenzeen, ethyleen oxide, methyleenchloride, benzeen and tolueen en deze komen terecht in het milieu. De giftige stof antimoon wordt ook bij de productie van PET plastic gebruikt.
  7. De VN hebben geschat dat de wereldzeeën 46.000 stukken plastic per vierkante meter bevatten. Foundation taxeert het aantal stukken per vierkante kilometer op 1 miljoen in de grote Vuilnisbelt van de Stille Oceaan. Er zijn vijf van deze enorme drijvende afvalbergen van plastic in de wereldzeeën.

Een gezond en milieuvriendelijk alternatief

Vitaal en zuiver water in het hele huis:
AquaPurica heeft een moderne oplossing waarbij de voordelen van mineraalrijk kraanwater worden gecombineerd met die van filtratie en vitalisatie. Het filter houdt schadelijke resten van drugs, insecticiden en herbiciden tegen en laat de mineralen door. De vitalisatie herstructureerd het water en zorgt dat uw lichaam gezonder en energieker kan worden.

Home – Aqua Purica Waterfilter en Vitalisator

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates direct in uw inbox