Een dikke onvoldoende voor waterkwaliteit

De waterkwaliteit in Nederland is de slechtste van alle EU-lidstaten; maar één procent van onze wateren verdient het predicaat ‘goed’. De kans is dan ook klein dat we tijdig voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water. “We zullen in dit waterland zowel boeren, burgers als industrie minder vrijblijvend tegemoet moeten treden.”

Zo schrijft de universiteit van Wageningen. 

“Grondwater en oppervlaktewater, zoals rivieren, kanalen, beken en meren, bevatten al jaren te veel meststoffen als nitraat en fosfaat en restanten van bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen. Maar ook op andere fronten is het niet best gesteld, denk aan de grote hoeveelheden PFAS en microplastics in Nederlandse wateren. Ook zorgen productie en gebruik van geneesmiddelen en cosmetica voor veel giftige microverontreinigingen in het water.”

“Het waterbewustzijn in Nederland is niet hoog”

Goedgekeurd kraanwater bevat dus wel degelijk lage concentraties aan allerlei schadelijke stoffen zoals: chemicaliën, olie, benzines, herbiciden, pesticiden, drugs en geneesmiddelen. Ook wordt op het overgrote gedeelte van stoffen niet getest, omdat het vrijwel onmogelijk is om te testen op meer als 100.000 stoffen.

Bovendien zijn er regelmatig normovertredingen. Dat betekent dat het regelmatig gebeurt dat er gedurende een korte periode een verhoogde concentratie van schadelijke stoffen in het drinkwater zitten. Zonder waterfilter bent u hier niet tegen beschermd.

waterfilter-water-filter-drinkwater-filteren-zuiver-zuiveren-waterfilters-filters-systeem-waterfiltersysteem-oppervlaktewaterkwaliteit_2009Het oppervlaktewater in Nederland is van steeds lagere kwaliteit. Daardoor wordt het steeds moeilijker om het water goed genoeg te filteren. Hierdoor worden bronnen gesloten en maken drinkwaterbedrijven zich grote zorgen. Tros Radar heeft onlangs nog een uitzending gewijd aan dit steeds groter wordende probleem.

Niet alleen is deze situatie de aflopen jaren steeds erger geworden en voorlopig lijkt er ook geen verbetering te gaan komen. De verwachting is dus dat de effecten van de milieuvervuiling in de toekomst steeds verder zullen gaan toenemen. Een waterfilter aan huis begint hierdoor een logische keuze te worden.


De noodzaak voor een effectieve oplossing blijft momenteel nog uit, omdat het niet duidelijk is welke partij voor de kosten gaat opdraaien. Gaat de vervuiler stoppen met vervuilen? Gaat de vervuiler betalen? Of gaat de overheid, en dus de burger, betalen? Deze discussie word al jaren gevoerd, zoals ook in deze zaak in Maastricht.  Hierdoor is het verstandig om zelfstandig naar oplossingen te kijken.

Meer informatie over een waterfilter? klik hier

facebook-doubt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates direct in uw inbox