Drinkwater uit Maas winnen steeds problematischer

Water drinken uit het afvoerputje

Zo kopt de Limburger op 6 januari 2016: De Maas levert ons drinkwater, maar is ook het afvoerputje voor allerlei chemicaliën. Herhaling van de ‘pyrazoolkwestie’ van afgelopen zomer en najaar is door de klimaatverandering slechts een kwestie van tijd.

Al een lange tijd is er in Nederland een ruzie over wie het water moet zuiveren. Waterbedrijven willen graag dat de vervuilers, zoals industrie en fabrieken, hun water zuiveren voordat zij het lozen in rivieren en grondwater. De industrie houd dit vanwege de duidelijke kostenstijging voor hun kant en de wettelijke mogelijkheden graag af, en ziet de waterbedrijven liever opdraaien voor een betere zuivering. De gevolgen:

Steeds meer vervuiling in het drinkwater

Chemelot

In Maastricht staat een heel groot industrie terrein. Chemelot is de naam van een groot industriecomplex voor de chemische industrie rondom het kruispunt van de rijkswegen A2 en A76 tussen Stein en Geleen, in de Nederlandse provincie Limburg. De laatste jaren ontwikkelt het gebied zich steeds meer van een traditioneel industrieterrein naar een campus voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten.

Chemelot wordt de laatste jaren steeds vaker betrapt op het lozen van chemicaliën in het Maas water. In principe is dit ook gewoon toegestaan. Echter wanneer er boven een bepaalde grens geloosd word dan is zuivering niet via de gebruikelijke methodes mogelijk. Vorig jaar kreeg Chemelot hiervoor dan ook nog een boete die kon oplopen tot anderhalf miljoen.

Chemelot is echter slecht één van de vele vervuilers van het water en de Maas. Alle rivieren die in Nederland in de zee uitmonden worden door industrie vanuit geheel Europa vervuild voordat het de landsgrenzen bereikt.

Pyrazool is giftig

Pyrazool is een chemische stof die voorkomt in onder andere geneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen. Het is nog niet precies bekend welk effect de stof kan hebben op mens en dier. Pyrazool is giftig zoals het veiligheidsinformatieblad vermeld.

U kunt dit hier inzien: Pyrazool Veiligheidsblad

Situatie loopt snel uit de hand

Een expert van Preevo uit het artikel van de Limburger:
Prevoo maakt zich grote zorgen over de gevolgen van klimaatverandering, en dan met name de verdroging. „Doordat de waterstand in de Maas lager wordt, zitten er relatief meer chemicaliën en andere gevaarlijke stoffen in het water. De pyrazoolkwestie is een waarschuwing. Dadelijk hebben we hier een Zuid-Europese situatie waarbij we allemaal aan het flessenwater moeten.” 

Filteren is veiliger


Steeds meer komt naar voren dat het aan huis filteren van uw drinkwater een veiligere oplossing is. Kijkt u op onze website naar de oplossingen die wij bieden.

 5 liter/minuut
 sléchts 1 tappunt
Keuken-  of bootoplossing

15 liter/minuut
1 douche en keukenkraan
volledig tegelijkertijd open
klein tot middelgroot
huishouden

 25 liter/minuut
2 douches en keukenkraan
volledig tegelijkertijd open
groot huishouden

Home – Aqua Purica Waterfilter en Vitalisator

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates direct in uw inbox