Het geheugen van water – Kröplin

Onderzoek door vooraanstaande wetenschappers

In de vorige blog hebben we gekeken naar het werk van Emoto. Deze keer gaan we in op het onderzoek van Prof. dr. Bernd Helmut Kröplin, winnaar Koerberprijs. Geboren in 1944 te Wiesbaden. Voormalig directeur lucht- en ruimtevaartinstituut, universiteit Stuttgart. Werd geroemd om zijn excellente onderzoeken. Analyseerde de samenhang tussen zwakke elektromagnetische straling en de gezondheid van astronauten. Hij was op zoek naar een stof die verandert als het elektromagnetische krachtenveld verandert.

Gedroogde waterdruppels

Met die gedachte in zijn achterhoofd kwam hij in aanraking met het werk van de Duitse kunstenares Ruth Kuebler die opnamen maakte van gedroogde waterdruppels. Dit foto’s fascineerden Kröplin zozeer dat hij besloot de gedroogde resten van waterdruppels systematische te laten onderzoeken met een donkerveldmicroscoop en een camera. Prof. Kröplin en zijn medewerkers hebben meer dan 20000 druppels van velerlei herkomst gefotografeerd, onder meer uit de kraan, de Ganges, ‘heilige’ bronnen en vervuilde meren. De foto’s laten zeer verschillende patronen zien en Kröplin en zijn medewerkers kwamen tot de conclusie dat die verschillende patronen niet lukraak waren of op basis van de watersamenstelling, maar dat water wordt beïnvloed door zijn omgeving. Zo ontdekte hij dat speeksel van proefpersonen verandert door straling van mobiele telefoons en de structuur van waterdruppels door het elektromagnetisch veld dat een gsm-telefoon uitzendt. Ook als de telefoon is verwijderd behoudt het water enige tijd het veranderde telefoonpatroon

De elektromagnetische straling afgegeven door mobiele telefoons heeft bepaalde effecten op water. De gedocumenteerde resultaten tonen water dat aan het elektromagnetische veld van een mobiele telefoon is blootgesteld tijdens een telefoongesprek (stil, geen gesprek) van twee minuten. De bovenste drie paar foto’s tonen speeksel voor en na het betreffende telefoongesprek. Het speeksel aan de linkerkant werd geëxtraheerd voor dat het telefoongesprek plaats vond, dat aan de rechterkant nadat het telefoongesprek plaats vond. Het meest opmerkelijke is, na blootstelling aan de mobiele telefoon, dat de structuur van het speeksel was veranderd in een stijvere en minder diverse structuur. De onderste paar foto’s tonen de invloed van hetzelfde experiment op het water uit het meer van Konstanz (Duits – Bodensee).

Negatieve effecten van straling worden ongedaan gemaakt door gevitaliseerd water.
(zie ons onderzoek)

Persoonlijke invloed op water

Een aantal proefpersonen spoot met een steriele injectienaald tien waterdruppels op een glasplaatje. De waterdruppels werden met elkaar en met e waterdruppels van andere proefpersonen vergeleken en wat bleek? De waterdruppels van een proefpersoon waren sterk vergelijkbaar; het was duidelijk te zien dat ze van één en dezelfde persoon afkomstig waren, maar de waterpatronen waren volledig verschillend van die van anderen.
Waterdruppels van hetzelfde water laten een verschillend patroon achter, afhankelijk van de proefpersoon die de waterdruppels maakt. Dr. Kröplin concludeerde dat het water door de persoon die deze druppels maakt zonder ze aan te raken, wordt beïnvloed. Er vindt een herhaalbare niet materiele beïnvloeding plaats. Nog opmerkelijker is dat de waterdruppels per persoon van dag tot dag verschillen. De druppelpatronen zijn alleen reproduceerbaar als zij door één en dezelfde persoon op dezelfde dag gemaakt zijn.

Om de validiteit van het experiment te verzekeren worden proefpersonen in een kamer elk ten minste 1,5 meter uit elkaar geplaatst waardoor mogelijke interacties worden vermeden. Elke proefpersoon vult een enkele spuit met het controle watermonster (leidingwater) en scheidt 14 kleinst mogelijke druppels water af, in twee rijen verdeeld tussen twee microscoopglaasjes. De proefpersoon blijft zitten tot de druppels zijn opgedroogd. De microscoop dia’s worden vervolgens verzameld en gefotografeerd met een donker veld microscoop en camera. De donkere veld microscoop is ingesteld op de vergrotingsfactor 40. De microscoop dia’s zijn onbehandeld en gereinigd met een papiertje voor aanvang van het experiment. Na de procedure zijn de foto’s met elkaar vergeleken.
De vergelijking toont dat de foto’s van de door dezelfde tester geplaatste druppels sterk op elkaar lijken qua structuur en kleur, terwijl de foto’s van verschillende proefpersonen duidelijk verschillen. Foto’s aan de linkerkant geven een uittreksel van de test evaluatie. Het is gemakkelijk te concluderen dat de respectievelijke structuren van de druppels substantieel worden beïnvloed door de proefpersoon. De test werd tweemaal herhaald. Eenmaal zoals hierboven beschreven, en eenmaal met dezelfde injectiespuit die telkens nadat een persoon klaar was werd overgedragen aan de volgende. Beide experimenten gaven hetzelfde resultaat.
In de afbeelding aan de linkerkant komt elke rij overeen met één proefpersoon. De druppels in elke rij zijn zeer vergelijkbaar en onderscheiden zich van die in andere rijen. Dit is een duidelijke aanwijzing dat de behandelaar van de monsters invloed heeft op het uiteindelijke resultaat van dergelijke experimenten.

Water communiceert

Nog interessanter werd het toen bleek dat water ook met een andere watersoort kan communiceren. Een tweede druppel gelegd naast een andere leidde tot een patroonverandering. Alles op een rijtje zettend concludeerde Kröplin: water kan informatie opslaan en uitzenden, maar hoe dat mogelijk is en welke betekenis dat heeft , blijft voor hem een vraag. Hij stelt dat het niet om geloven of positief denken gaat; het is een natuurkundig effect waarvoor wij nog geen meetapparaat en denkmodel hebben. Het feit dat water informatie opslaat en uitzend past niet in onze huidige denkwijze, maar volgens dr. Kröplin gaat dat veranderen. Water lijkt van essentieel belang voor het begrijpen van de mechanismen in levende cellen, alsmede voor de gezondheid van onze planeet.

Gevitaliseerd water

Water vitaliseren zorgt dat het patroon in het water weer wordt hersteld naar zijn oorspronkelijke, natuurlijke staat. Gevitaliseerd water is veel gebruikt in land- en tuinbouw. Hier levert het een hogere opbrengst van tot wel 25% op. Hiernaast treedt er een sterke smaak verbetering op en een sterke reductie van ziektes. Door te werken met een watervitalisatie systeem kunt u zelf water verkrijgen van een hele hoge kwaliteit. Al onze systemen zijn voorzien van een zeer hoge kwaliteit vitalisator in combinatie met een waterfilter. Kijk uw gerust eens naar onze producten.

 Referenties:
 • http://www.weltimtropfen.de/forschung_individuen_english.html
 • Het boek “World in a drop”, edited by GutesBuch Verlag.
 • "Memory and Communication in Water" Prof. dr. B.H. Kröplin
 • Het actief waterboek van R. Heidstra ISBN 978-90-79315-05-5


Home - Aqua Purica Waterfilter en Vitalisator

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates direct in uw inbox