Hoe schoon is het Nederlandse oppervlakte water?

NPO Radio 1 heeft een item uitgezonden van Bureau M waarin ze uitzoeken hoe schoon het Nederlandse oppervlakte water is.

Wat gebeurt er met riool en oppervlakte water?

 

rioolwater komt terug in het oppervlakte waterJan van der Graaf, waterkwaliteit adviseur geeft aan dat bij het schoonmaken van riool water, allerlei vervuiling zoals condooms en tampons worden verwijderd. Het riool water wat gezuiverd word en via een natuurlijke route terug gesluisd word naar de Dommel, blijkt niet schoon genoeg te zijn om in te gaan zwemmen. “Er zitten altijd nog stoffen in, fosfaat, nitraat, maar ook bijvoorbeeld hormoonstoffen, de pil, resten van bestrijdingsmiddelen..”.

Rioolwater wat terug in het oppervlaktewater wordt gebracht bevat nog steeds allerlei schadelijke stoffen

Wanneer het te hard regent dan komt het vervuilde en ongezuiverde rioolwater, doordat het overstroomt in het oppervlaktewater terecht. Dit is dan inclusief de grove vervuiling van tampons, condooms e.d. maar ook de schadelijke stoffen. Daarom blijft het advies: niet zwemmen in oppervlakte water.

Vervuiling vanuit heel Europa

Nederland is het putje van Noord-West Europa

Peter de Rooij, onafhankelijk water deskundige, verteld dat Nederlands het putje van Noord-West Europa is. “..Allerlei vervuiling van Frankrijk, Duitsland en België komen hier naar Nederland om vervolgens ergens in de zee uit te stromen en die zou je dan hier allemaal uit het water moeten halen. Het water voldoet niet aan alle normen.”

Vroeger had de natuur het vermogen de watervervuiling op te ruimen. In de loop van de 20e eeuw groeide de bevolking van ons land en nam de industrie steeds verder toe. Al die mensen dumpten hun afval in de natuur en rivieren buy generic doxycycline. Tussen 1950 en 1977 was de vervuiling heel erg. In sommige wateren was nauwelijks enig leven meer mogelijk. De Rijn werd wel het riool van Europa genoemd.

zwem verbodDe smerigste plek in Nederland qua water is volgens deze expert het Volkerak Zoommeer in Zeeland. Dit meer met stilstaand water heeft vrijwel elk jaar een zwemverbod.

U kunt de interviews hier beluisteren.

 

 

Home – Aqua Purica Waterfilter en Vitalisator

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates direct in uw inbox