Hoe werkt actieve koolstof filtering?

De werking van actieve kool

De werking van actieve kool berust op een zeer groot oppervlak door een fijne microstructuur met een groot aantal zeer fijne poriën. Commercieel verkrijgbare actieve-koolsoorten hebben een inwendig oppervlak van 500 tot 2000 m2/g. Een pond actieve kool levert 125 hectaren filtreer oppervlak.

actief koolstof oppervlak (elektronen microscoop)

De actieve-kooldeeltjes (koolstofatomen) oefenen een aantrekkingskracht uit op vloeibare deeltjes (moleculen), die de actieve kool omgeven of doorstromen. Hoe sterk deze aantrekkingskracht is, wordt door een aantal factoren bepaald, bijvoorbeeld door de vorm en massa van de moleculen die in aanraking komen met de actieve kool. Juist doordat niet alle moleculen even sterk worden aangetrokken en vastgehouden (geadsorbeerd) door actieve kool, is het mogelijk één of meer ongewenste stoffen uit het water te verwijderen.

Actieve kool bezit een groot aantal poriën (figuur 2), waarvan de grootte en onderlinge verhoudingen worden bepaald door de gebruikte grondstof en de activeringsmethode. Als grondstof kunnen in principe alle vezel houdende materialen worden gebruikt, zoals pindadoppen, rijstschillen, houtsnippers, turf, kokosnoten, vruchtpitten, steenkool en hout. Het gebruik van kokosnoten levert een zeer micro poreuze actieve kool op. Hout daarentegen geeft van nature een vooral macro poreuze actieve kool, die geschikt is voor de verwijdering van de grote moleculen uit vloeistoffen.

Actieve kool werkt goed tegen vergif

Dat actieve kool goed werkt tegen vergif blijkt uit de uitgebreide toepassingen bij waterzuivering en medische instituten en bijvoorbeeld bij de trein- en giframp in het Belgische Wetteren van mei 2013. Hier werden mobiele actieve koolfilters ingezet voor de zuivering van grondwater en het saneren van de bodem. Door de brand en de lekken in de wagons werd het grondwater in de nabije omgeving van het ongeval door acrylonitril vergiftigd. Het grondwater werd gefilterd en gezuiverd met behulp van granulaire koolstof afkomstig uit kokosnootschalen.

Granulaat of koolstofpoeder

koolstofpoeder

De meeste carbon waterfilters zijn ofwel gemaakt met granulaire actieve kool (GAC), of met koolpoeder wat in een blok is geperst. Die met een koolstofblok zijn het meest effectief, omdat er een grotere verhouding is van het actieve kooloppervlak tot het water, en ook omdat de gepoederde blokvorm veel dichter is en water er langzamer doorheen gaat. Hoe groter het oppervlak binnen het koolstofblok en hoe langer het water in contact is met de koolstof, hoe meer verontreinigingen verwijderd worden.

Geactiveerde koolstof waterfilters zijn gerangschikt op de grootte van verontreinigingen die ze verwijderen. Deze varieert van ongeveer 50 micron tot aan 0,5 micron. Hoe kleiner de porie hoe effectiever het filter. Een aantal verschillende stoffen wordt gebruikt om de kool voor deze filters te maken, zoals bitumen, hout en kokosnootschil. Hiervan is kokosnoot de duurste, maar ook het meest effectief. Het heeft de mogelijkheid om zelfs de kleinste deeltjes verontreiniging te verwijderen.

Bij het kiezen van een koolstof water filter moet beslist worden tussen een koolstof waterfilter en een koolstofblok waterfilter important source. Omdat de actieve koolstof negatief geladen verontreinigingen, zoals chloor, benzeen en kankerverwekkende stoffen aantrekt en het carbonblok voorziet in de meest effectieve filtering daarvan, zou de keuze op een actief koolstofblok water filter moeten vallen.

Aqua Purica filtering

Het AquaPurica koolstoffilter is een van de meest geavanceerde filters in de wereld. Het bezit een coaxiale geplaatste dubbele carbonkern met poriën van 20- en 5 micron. Tevens is een variant beschikbaar met 10- en 1 micron poriën met een gemeten absorptie filtering van 98-99%. Daarnaast beschikken deze filters over een fijnmazig aqualen netwerk, een ionen wisselaar die zware metalen verwijderd.

Vanwege zijn hoge filtratiesnelheid en superieure efficiency wordt dit systeem niet alleen in stadsappartementen en zomerhuisjes gebruikt, maar ook in kinderdagverblijven, scholen, cafés en restaurants, in hotels, ziekenhuizen en industriële ondernemingen, in koffiezetapparaten en ijsmakers: in een woord overal waar behoefte is om snel en in grote hoeveelheden het beste water te verkrijgen.

Filteren is veiliger


Steeds meer komt naar voren dat het aan huis filteren van uw drinkwater een veiligere oplossing is. Kijkt u op onze website naar de oplossingen die wij bieden.

Royal Mini

Lees meer

 

 5 liter/minuut
 sléchts 1 tappunt
Keuken-  of bootoplossing

5 van 5

 

Royal Midi

Lees meer

 

15 liter/minuut
1 douche en keukenkraan
volledig tegelijkertijd open
klein tot middelgroot
huishouden

5 van 5

 

Royal Grande

Lees meer

 

 25 liter/minuut
2 douches en keukenkraan
volledig tegelijkertijd open
groot huishouden

 

Home – Aqua Purica Waterfilter en Vitalisator

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates direct in uw inbox