TROS Radar over Pesticiden in Drinkwater

TROS Radar over Pesticiden in Drinkwater

TROS Radar heeft onlangs een uitzending besteed aan de steeds meer voorkomende pesticiden in ons drinkwater. Doordat het oppervlaktewater in Nederland steeds verder vervuilt raakt, is het steeds moeilijker om betrouwbaar het water te zuiveren. Omdat een aantal Europese rivieren allemaal uitmonden in Nederland, word Nederland ook wel het afvalputje van Europa genoemd. Industrie uit geheel Europa loost in de rivieren die uiteindelijk in Nederland uitkomen.

Vewin, de vereniging van waterbedrijven luidde dit voorjaar de noodklok; er is het nodige mis met de bron van ons drinkwater.

In een eigen rapport van de Nederlandse Overheid blijkt heel duidelijk dat de oppervlakte wateren in Nederland vrijwel geheel niet meer voldoen aan de normen. (Zoals u kunt zien in de afbeelding hiernaast). De situatie is inmiddels verder verslechtert. Vitens heeft een aantal bronnen gesloten omdat het niet langer het water voldoende kon zuiveren.

Waterwinningsbedrijven maken zich grote zorgen over de situatie.

Zoals we in een eerder artikel al hebben gemeld: pesticiden zijn geen onschuldige stoffen. Het zijn zenuwgiffen, bedoelt om insecten te doodden door hun zenuwstelsel te vernietigen. Deze stoffen hebben dezelfde effecten op mensen, dat is waarom sprayers van pesticiden maskers dragen. Bij kinderen is de potentiële schade nog groter. Het kan onherstelbare hersenbeschadiging opleveren.

“if you can’t breath it, you can’t eat it”

TROS Radar zegt het volgende erover:

“In Nederland komt schoon en helder drinkwater uit de kraan en dat vinden we volstrekt normaal. En dat we er weinig voor betalen vinden we net zo normaal. Toch is het niet zo vanzelfsprekend dat er schoon water uit de kraan komt.

Vewin, de vereniging van waterbedrijven waterbedrijven luidde dit voorjaar de noodklok; er is het nodige mis met de bron van ons drinkwater. Het kost steeds meer moeite om het beschikbare oppervlaktewater te zuiveren.

Hoe komen die Pesticiden in het water?

Hoe komen die gewasbeschermingsmiddelen nu in het oppervlaktewater? Het water grenst vaak aan land- en tuinbouwgebieden waar intensieve teelt plaatsvindt. Dus zo gek is het niet dat de schadelijke stoffen in het water verdwijnen.

Boeren houden zich aan de wet, maar hun werkwijze is belastend voor het milieu. Hoewel ze wel beter zouden willen, worden ze tegengehouden door de marktprijzen. Ze krijgen lage prijzen van de supermarkt, en duurzamer produceren kan alleen als ze meer geld krijgen.” Bekijk de uitzending en het artikel hier.

 

De noodzaak voor een effectieve oplossing blijft momenteel nog uit, omdat het niet duidelijk is welke partij voor de kosten gaat opdraaien. Gaat de vervuiler stoppen met vervuilen? Gaat de vervuiler betalen? Of gaat de overheid, en dus de burger, betalen? Deze discussie word al jaren gevoerd, zoals ook in deze zaak in Maastricht.  Hierdoor is het verstandig om zelfstandig naar oplossingen te kijken.

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates direct in uw inbox