Water vaker vervuild (dimethoaat)

Water voor drinkwater is steeds vaker vervuild. Bij drinkwaterinlaatpunten in de Maas en Lek vindt bijna jaarlijks een innamestop plaats van water doordat teveel resten van bestrijdingsmiddelen wordt aangetroffen. Dat meldt groente & fruit actueel in een nieuwsbericht van 16 februari 2016.

Die stop is voor enkele dagen tot een maand. Dat schrijft milieuminister Melanie Schultz van Haegen in antwoord op kamervragen. Drinkwaterbedrijven vangen dat op met spaarbekkens. De kamervragen werden gesteld

nadat vorige maand duidelijk werd dat het drinkwater van 1,3 miljoen mensen was vervuild met dimethoaat.

Nu.nl berichtte al over deze vervuiling:

KnipselDe drinkwaterbron voor 1,3 miljoen Zuid-Hollandse inwoners van de Randstad, de Afgedamde Maas, is vervuild met dimethoaat, een bestrijdingsmiddel voor de land- en tuinbouw.

Drinkwaterbedrijf Dunea is maandagmorgen onmiddellijk gestopt met inname van het verontreinigde water uit de Afgedamde Maas en haalt voorlopig water uit de Lek. Waterschap Rivierenland onderzoekt samen met Dunea wie het gif heeft geloosd.

 

Steeds vaker komen er berichten over deze normoverschrijdingen. Hoewel vaak geclaimd wordt dat water binnen deze norm veilig is, is dit een uiterst discutabele stelling. Het water bevat dan namelijk nog steeds werkzame chemische stoffen, die gebruikt worden om ongedierte te doden via neurotoxologische vergiftiging.

Dimethoaat – neurotoxische bestrijdingsmiddel


Een duidelijk artikel van Janneke Hak geeft de gevaren van dit soort middelen duidelijk aan:

Zenuwgif is de boosdoener. Veel groente en fruit is besmet met dit middel dat ingezet wordt voor de verdelging van insecten. Het bestrijdingsmiddel veroorzaakt bij het ongedierte verlammingsverschijnselen en de dood doordat het de zenuwprikkeloverdracht in de hersenen verstoort. Hetzelfde proces heeft plaats in de hersenen van mensen die restanten zenuwgif binnen krijgen.

hersenen-beschadiging-neuro-toxin-water-vervuilingGifresten kunnen de hersenen beschadigen, wat zich op latere leeftijd uit in leer- en gedragsproblemen zoals concentratieverlies en hyperactiviteit. De hersenschade is onherstelbaar. Als het kind op één dag een heel hoge dosis bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt, bestaat de kans dat het slachtoffer te maken krijgt met acute vergiftigingsverschijnselen. In Nederland lopen iedere dag 20.000 kinderen dat risico. De doorgaans griepachtige reactie die optreedt, wordt vaak niet eens herkend als een vergiftiging.

Twee belangrijke vertegenwoordigers uit de groep van de neurotoxische bestrijdingsmiddelen zijn parathion en dimethoaat. Parathion is een omstreden middel dat in Nederland wordt gedoogd, zegt woordvoerster Marijke Brunt van de Stichting Natuur en Milieu. „De overheid bestempelt het middel als onmisbaar omdat er geen vervangend insecticide op de markt is. Maar de sector heeft lang genoeg de tijd gehad om naar een oplossing te zoeken. In 1993 werd beslist dat een aantal bestrijdingsmiddelen, waaronder parathion, per 1 januari 2000 verboden zou zijn. Onder druk van de gebruikers gedoogt de overheid het gebruik van de omstreden gifstoffen. Op dit moment ligt er een wet bij de Eerste Kamer die een einde moet maken aan de verwarring rond het gebruik van bestrijdingsmiddelen.”

Filteren is veiliger


Steeds meer komt naar voren dat het aan huis filteren van uw drinkwater een veiligere oplossing is. Kijkt u op onze website naar de oplossingen die wij bieden.

 5 liter/minuut
 sléchts 1 tappunt
Keuken-  of bootoplossing

15 liter/minuut
1 douche en keukenkraan
volledig tegelijkertijd open
klein tot middelgroot
huishouden

 25 liter/minuut
2 douches en keukenkraan
volledig tegelijkertijd open
groot huishouden

 

 

Home – Aqua Purica Waterfilter en Vitalisator

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates direct in uw inbox